fbpx

Furmint február: egy különleges kísérlet nyomában

Február elseje a furmint nemzetközi napja, de egész hónapban ezt a szőlőfajtát és a belőle készült borokat ünneplik országszerte. Mi most elárulunk nektek egy titkot, több éve kísérletezünk furminttal, íme a részletek.

Mi az a furmint?

A furmint a XVIII. század elejére Tokaj-Hegyalja meghatározó fajtája lett, de más vidékeken is telepítették. Ma a tokaji mellett a somlói furmintot tartják a legtöbbre. Jelenlegi magyarországi termőterülete mintegy 3600 ha.

A furmint október közepén érik. Fürtje középnagy, laza, hengeres, bora általában magas savtartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett savai elegánsak. Jó cukorgyűjtő képessége miatt a szárazon iskolázott furmint is magas alkoholtartalmú, ez Tokaj-Hegyalján jobb évjáratokban elérheti a 14-15% alkoholt is.

Illata határozott és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Benne nagyon gyakran körte, birs és szegfűszeg keveredik. Az éretten szüretelt szőlőből készült furmint szárazon és édes borként is elegáns, nagytestű, különleges minőséget adhat – írja a Borászportál.hu.

Miért rajongunk érte?

A szőlőfajta iránti rajongásról sokat elárul, hogy még saját site-ot is létrehoztak ennek a szőlőfajtának. A furmint.hu-ról rengeteg érdekességet megtudhatunk, például:

A tokaji aszú évszázadokkal ezelőtt és ma is főként/részben ebből a fajtából készül, melyet valaha Európa-szerte királyok, cárok, fejedelmek, pápák kortyoltak elismeréssel. Hajdan is luxuscikk volt, diplomáciai eszköz, a Rákócziak fénykorában a fejedelmi birtok ékköve.

Pár évtizede a magyar fajta históriájában új fejezetet nyitottak a hazai borászok: önállóan, száraz borként, sőt pezsgőként is itt van velünk a borlapokon, üzletekben, fesztiválokon, kedvenc szórakozóhelyünkön.

Mi is az a kísérlet?

2019-ben a Tokajicum háza táján elkezdődött egy különleges kísérlet. Első osztályú dűlőinken (Betsek dűlő Mádon, és Mandulás és Királygát dűlő Tarcalon) termesztett furmintokat különböző kádároktól vásárolt hordókba tettük. Mivel a furmintok szoros kísérője a hordó, kíváncsiak voltunk, milyen kikóstolható különbségek lesznek, hogy rátaláljunk a legjobb hordóra.

Első körben 4 kádárüzemtől vásároltunk azonos paraméterű hordókat, mindegyiktől 5 darabot. Ezek azonos méretűek, azonos pörköléssel. A leszüretelt dülőkből a szőlő színmustját használva mindegyik terület terméséből került minden típúsú kádár hordójába. Minden munkaműveletet ugyanakkor, ugyanúgy végeztünk el a boroknál, így láthatjuk azt, hogy egy-egy hordó mit tesz hozzá és mit vesz el. Nagyon tanulságos eredmények születtek!

A kisérletet folytattuk 2020-ban is, amikor ugyanezek a hordók voltak, csak már másodtöltésben. Szintén meglepő eredmények születtek.

2021-ben újra kísérleteztünk, újabb 4 kádár van terítéken… És mindez miért? Hogy a tőlünk megszokott legjobb minőséget kaphassátok!

Webáruházunkban megtaláljátok furmintjainkat, melyeket ebben a hónapban kedvezményes áron vásárolhattok meg!

Legfrissebb Hírek

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel időszakos hírlevelünkre és értesülj első kézből új borainkról, kedvezményeinkről és eseményeinkről.
Elmúltam 18 éves. Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót. Hozzájárulok ahhoz, hogy személyre szabott ajánlatokkal és tartalmakkal keressetek meg a jövőben.
hu_HUHungarian

Az vorosfeher.hu webáruház elkötelezett a kultúrált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.

Kérjük erősítse meg életkorát!
Elmúltam 18 éves.