XI. Furmint Február

Belekóstoltunk a Furmint Februárba!

A furmintok nagy kóstoló eseménye már több mint 10 éve tereli össze a közel száz hazai és határon túli termelő több mint kétszáz borát. A Tokajicum Borászat is részt vett, és nem is akármilyen tételekkel nyűgözték le a furmint iránt érdeklődőket: Tokajicum Királygát Furmint 2018, Tokajicum Királygát Furmint 2019 (hordóminta) és Tokajicum Aszú 5 Puttonyos 2014.

A „Királygát” Furmintok nevüket a tokaji Királygát-dűlőről kapták, melynek jellegzetessége az ásványi anyagokban gazdag kőzet. A borok ebből a rétegből nyerik a minerális ízvilágot, melyet a Furmint fajtára jellemző elegáns savtartalom és a fahordós érlelés során szerzett érlelt zamatok és a birsalma, körte jelleg egészít ki.

A szakmai kóstoltatások alapján a 2018-as és a 2019-es évjáratú minta már most hatalmas érdeklődésnek örvendhet.

A tokaj-hegyaljai borászat leginkább kedvelt tétele a vidékre jellemző 5 Puttonyos Aszú volt, mely egyben a 2018-as VinAgora verseny aranyérmes bora is. Ebben a tételben két technológia találkozik: a tradicionális alapokat és az elődeinek tapasztalatait felhasználva ötvözi a Tokajicum borászat a modernkor vívmányait. Az aszút egyensúly jellemzi, mely a szájban lévő sav és cukor táncát jelenti. 

Az eseménysorozat ötlete Kézdy Dánieltől származik 2009-ből, amikor is még egyrészről a furmint közel sem tartozott a legismertebb szőlőfajták közé, másrészről pedig szokatlannak hatott egy száraz tokaji szőlőfajtának egy ekkora szabású eseményt keríteni. Mégis milyen jól alakult.

Jelenleg a fajta folyamatos kihívásokkal néz szembe, hiszen a nemzetközi trendek és elvárások magasak vele szembe: gyümölcsös aromák, visszafogott alkohol-tartalom, vibráló savak. A feladat közel sem egyszerű a borászatok előtt, de a megoldások igazán sokszínűek és előremutatóak. 

 

Legfrissebb Hírek

Elmúltam 18 éves. Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót. Hozzájárulok ahhoz, hogy személyre szabott ajánlatokkal és tartalmakkal keressetek meg a jövőben.
hu_HUHungarian

Az vorosfeher.hu webáruház elkötelezett a kultúrált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.

Kérjük erősítse meg életkorát!
Elmúltam 18 éves.