fbpx

Két tételünket is díjazták a 23. VinAgorán!

A Tokajicum Late Harvest 2020 nagyaranyat hozhatott el, míg a Szent Gaál Ledér Rosé 2021 ezüst érmet kapott. A VinAgora Magyarország egyetlen nemzetközi borversenye, mely tagja a legszigorúbb szakmai nívót képviselő versenyeket tömörítő világszervezetnek, a Vinofednek.

A 23. VinAgora borversenyre ismét szép számú nevezés érkezett, rekord számú külföldi mintával. Összesen 941 minta vett részt a megmérettetésen, 16 bortermelő országot képviselve. A verseny a borok mezőnyét tekintve nagyon izgalmas volt, sokszor kihívás elé állította a szakembereket.

A borsorok magas színvonalát tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a borok mintegy 76%-ának adtak ezüstéremnek megfelelő, azaz 85 pont feletti pontszámot. A verseny szakmai védnökeinek nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben.

Az ennek megfelelően véglegesített érem ponthatárok alapján végül 9 nagyarany-, 160 arany-, 116 ezüstérem, 7 főkategória győztes Champion díj, valamint további 25 különdíj született.

Néhány érdekesség a borversenyről:

  • A 10, egyenként 6-7 főből álló zsűribizottság munkáját külön-külön segítette 10 nagy tapasztalattal rendelkező koordinátor. Az ő feladatuk a színfalak mögött a borok hőmérsékletének felügyelete, a minták fekete zsákba helyezése, sorszámának ellenőrzése, az 5 évnél idősebb borok dekantálása, a bizottsághoz tartozó felszolgáló ellenőrzése, irányítása, valamint a folyamatos kapcsolattartás a zsűrielnökével, a másnap soron következő borok temperálása.
  • A borverseny munkáját a Borverseny Elnöksége felügyeli. Az Elnökség három tagból áll: az elnök a szervező országból, egy borász szakértő és egy jogi szakértő. A Vinofed (Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége) és az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) szabályzata szerint a borversenyen bíráló szakemberek maximum fele érkezhet hazánkból, a többieknek valamelyik külföldi országot kell képviselniük, így garantálva a megmérettetés nemzetköziségét.
  • A versenyre érkezett palackokat legkevesebb 13 alkalommal érintik gondos kezek, mielőtt tartalmuk a bírálók poharaiba kerül: a palackok átvétele, többszöri szállítása, besorolása, sorszámozása, fotózása, helyszínre érkeztetése, hűtőbe helyezése, fekete zsákba rejtése, felszolgálása mind a verseny előkészületeinek fontos részét képezik.

Az elismeréseknek nagyon örülünk, díjnyertes tételeinket megtaláljátok webshopunkban is!

Fotó: Borkult

Legfrissebb Hírek

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel időszakos hírlevelünkre és értesülj első kézből új borainkról, kedvezményeinkről és eseményeinkről.
Elmúltam 18 éves. Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót. Hozzájárulok ahhoz, hogy személyre szabott ajánlatokkal és tartalmakkal keressetek meg a jövőben.
hu_HUHungarian

Az vorosfeher.hu webáruház elkötelezett a kultúrált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.

Kérjük erősítse meg életkorát!
Elmúltam 18 éves.