Két tételünket is díjazták a 23. VinAgorán!

A Tokajicum Late Harvest 2020 nagyaranyat hozhatott el, míg a Szent Gaál Ledér Rosé 2021 ezüst érmet kapott. A VinAgora Magyarország egyetlen nemzetközi borversenye, mely tagja a legszigorúbb szakmai nívót képviselő versenyeket tömörítő világszervezetnek, a Vinofednek.

A 23. VinAgora borversenyre ismét szép számú nevezés érkezett, rekord számú külföldi mintával. Összesen 941 minta vett részt a megmérettetésen, 16 bortermelő országot képviselve. A verseny a borok mezőnyét tekintve nagyon izgalmas volt, sokszor kihívás elé állította a szakembereket.

A borsorok magas színvonalát tükrözi, hogy a bíráló bizottságok a borok mintegy 76%-ának adtak ezüstéremnek megfelelő, azaz 85 pont feletti pontszámot. A verseny szakmai védnökeinek nemzetközi szabályzata értelmében azonban minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben.

Az ennek megfelelően véglegesített érem ponthatárok alapján végül 9 nagyarany-, 160 arany-, 116 ezüstérem, 7 főkategória győztes Champion díj, valamint további 25 különdíj született.

Néhány érdekesség a borversenyről:

  • A 10, egyenként 6-7 főből álló zsűribizottság munkáját külön-külön segítette 10 nagy tapasztalattal rendelkező koordinátor. Az ő feladatuk a színfalak mögött a borok hőmérsékletének felügyelete, a minták fekete zsákba helyezése, sorszámának ellenőrzése, az 5 évnél idősebb borok dekantálása, a bizottsághoz tartozó felszolgáló ellenőrzése, irányítása, valamint a folyamatos kapcsolattartás a zsűrielnökével, a másnap soron következő borok temperálása.
  • A borverseny munkáját a Borverseny Elnöksége felügyeli. Az Elnökség három tagból áll: az elnök a szervező országból, egy borász szakértő és egy jogi szakértő. A Vinofed (Nagy Nemzetközi Bor- és Párlatversenyek Világszövetsége) és az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) szabályzata szerint a borversenyen bíráló szakemberek maximum fele érkezhet hazánkból, a többieknek valamelyik külföldi országot kell képviselniük, így garantálva a megmérettetés nemzetköziségét.
  • A versenyre érkezett palackokat legkevesebb 13 alkalommal érintik gondos kezek, mielőtt tartalmuk a bírálók poharaiba kerül: a palackok átvétele, többszöri szállítása, besorolása, sorszámozása, fotózása, helyszínre érkeztetése, hűtőbe helyezése, fekete zsákba rejtése, felszolgálása mind a verseny előkészületeinek fontos részét képezik.

Az elismeréseknek nagyon örülünk, díjnyertes tételeinket megtaláljátok webshopunkban is!

Fotó: Borkult

Legfrissebb Hírek

Elmúltam 18 éves. Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót. Hozzájárulok ahhoz, hogy személyre szabott ajánlatokkal és tartalmakkal keressetek meg a jövőben.
hu_HUHungarian

Az vorosfeher.hu webáruház elkötelezett a kultúrált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.

Kérjük erősítse meg életkorát!
Elmúltam 18 éves.