fbpx

A Tokajicum borászának beszámolója a 2022-es évjáratról

Spoiler: várakozáson felülire sikeredett. Butella László mesélt a 2022-es szüretről és évjáratokról.

“A 2022-es évjárat elé bizakodva tekintettünk a metszés után, a szőlő fejlődése szépen indult, a rügyek állapota jó volt, elindult a növényekben a nedv keringés. Ezután a szőlő szépen elindult, az időjárás is kedvezett, bár a kötődés kicsit elmaradt a várttól. Fejlődött a szőlő, betegségek megelőzése zajlott, folyamatos növényvédelmi kontroll.

Vártuk, hogy jön az eső, de nem jött. Meleg és aszály jellemezte a nyarat, ami nem használt a szőlő fejlődésének. Az idősebb tőkék, amelyeknek a gyökérzete mélyebben van, sokkal jobban bírták ezt az időszakot, míg a fiatalok már szenvedtek. A bogyók nagysága jóval elmaradt a szokásostól, és így a várható termés mennyisége is. Előzetes kalkuláció és próbaszüret alapján kb 2/3 volt jósolható.

Az érés a meleg hatására felgyorsult, a szőlő cukor termelése és a koncentráció már augusztus 30-án indokolta, hogy elkezdjük a szüretet. A termés jó állapotú volt, tökéletes éréssel, viszont a meleg miatt kicsit alacsonyabb savakkal lépett be, és ami meglepő volt, elmaradtak a súlyok és a préselés utáni lényeredék is alig érte el a 64 százalékot.

Kicsit megijedtünk, pláne mikor láttuk, hogy a muskotályt elkezdi érésben utolérni a furmint, a muskotály cukrosodása szinte leállt, a hárslevelű bogyók alig érték el a minimális nagyságot, nem volt mit tenni, várni kellett. Ekkor jött az eső, szinte 2 hétig esett, mindenki meg volt rémülve, hogy el fog menni az egész termés, csak az időjárás jelentéseket böngésztük, volt, aki pánikszerűen elkezdte leszedni az összes területet, volt, aki nagyon gyorsan befejezte, mert már nem látott esélyt arra, hogy ebből az évjáratból lehet valami. Mi az eső után inkább óvatosan indultunk, és elkezdtük lassan begyűjteni az alapanyagokat.

Az összes honlap és meteorológiai térkép elemzése után úgy döntöttünk, várunk, és a 19-re lapot húztunk, mert úgy nézett ki, lesz még jó idő, és tudunk ebből az évjáratból olyat készíteni, ami megmenti 2022 becsületét.

Jött is egy olyan időszak, amire szinte senki nem számított és nem sokszor van ilyen: egy tavaszias ősz kimozdította a depressziónkat, és a természet életre kelt a jó kis eső és a szép ősz hatására. Elindultak a cukor termelések, elindult a botrytis, végre, erre vártunk, elindult a szüret gőzerővel, napi 16-17 óra megfeszített munka. Szüret kint, préselés bent, osztályozás, labormunka, termékek ellenőrzése.

Rohamosan gyarapodtak a cukor tartalmak, csúcson járattuk a kapacitásunkat az üzemben, nem lehetett megállni. Folyamatosan figyeltük az időjárás jelentéseket, figyeltük a bogyókat, hogyan fejlődnek. Észrevettük, hogy elindult az aszúsodás, ekkor megpróbáltuk kézzel gyűjteni a szokásos módon az aszú szemeket, ez is bejött, akkor ezt is folyamatosan szedtük, ez már 2 fázisú szüretet jelentett.

Úgy gondolom, nagyon szépen kialakult a 2022-es szüret, nekem várakozáson felülire sikerült, amennyire tartottam tőle, a végén annyira kisegített minket a természet, és mi is jól taktikáztunk. Jó kis közös munka volt, igyekezni fogunk ezt a lehető legmagasabb minőségben megmutatni nektek a poharakban! Hello 2022!

Legfrissebb Hírek

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel időszakos hírlevelünkre és értesülj első kézből új borainkról, kedvezményeinkről és eseményeinkről.
Elmúltam 18 éves. Elolvastam és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót. Hozzájárulok ahhoz, hogy személyre szabott ajánlatokkal és tartalmakkal keressetek meg a jövőben.
hu_HUHungarian

Az vorosfeher.hu webáruház elkötelezett a kultúrált italfogyasztás mellett. Szeszesitalaink fogyasztását 18 éven aluliak számára nem ajánljuk.

Kérjük erősítse meg életkorát!
Elmúltam 18 éves.