pic
pic
Belépés / regisztráció

Regisztráció

Belépés

Bejlentkezés Facebook-kal:

A Tokajicum Borászat

Elérhetőségek:

Telefon: 0630/277-50 55 Lénárt Ágnes

E-mail: lenart.agnes@tokajicum.hu

 


A 20 hektáros szőlőbirtok páratlan helyen terül el. Panorámáját a tokaji Kopasz-hegy Tarcalt érintő, déli fekvésű nyúlványa teszi pazarrá. A ma is szőlőtáblákkal övezett birtok – levéltári források szerint – hajdanán az Andrássy grófok birtoka volt. Szőlőterületeik kivétel nélkül első osztályú, híres történelmi dűlőkben találhatóak. Tarcal határában a Perőcz, Czeke, Feketehegy, Királygát, Mandulás. Mád határában a Betsek, Hold-völgy, Danczka. Tállya határában a Bojta, Rátkán pedig a Holdvölgy dűlőkön.

Az ültetvények nagy része negyven éves vagy még öregebb. Az öreg tőkékhez főborászunk kifejezetten ragaszkodik, mert önmagukat hozamkorlátozzák és főleg, mert ezek a nagy beltartalmú, ásványos borok forrásai. A szétszórt elhelyezkedés előnye, hogy a változatos talaj és fekvés lehetőséget ad a kísérletezésre, mert ugyanazon szőlőfajták egészen más arcukat mutatják más-más adottságú dűlőkből szüretelve.

Ültetvényeink nagy részén 2009-ben ültetvényrekonstrukciót hajtottunk végre, mely által területeink megszépültek, visszanyerték régi ragyogásukat. 2010-2011-ben a Perőcz, Királygát és Holdvölgy dűlőkön új telepítéseket finanszíroztunk.

 

 

 

A Szent Gaál Borászat

Elérhetőségek: 0620/555 2321 Mészáros Henrietta

E-mail: meszaros.henrietta@szentgaal.hu

 

A szekszárdi borvidék a szekszárdi dombság keleti fekvésű lejtőin, illetve a kelet-nyugati völgyek lankáin terül el.  A különböző fekvésekben kialakult mikro klimatikus viszonyoknak fokozott jelentősége van.

Várdomb

A Várdomb dűlő egyedisége, érdekessége abban rejlik, hogy 7 hektár egybefüggő Kadarka ültetvényről van szó. A helyi történetek szerint a telepítés az 1960-70-es években volt. Sajnos pontos feljegyzés nem áll rendelkezésre a telepítés pontos körülményeiről és időpontjáról. A következő telepítés 1985, 86-ban történt a Pécsi Kutatóintézet által szelektált P9-es klónnal, melynek jellegzetessége gyümölcsössége.
Művelési módja alacsony kordon.
Különleges odafigyelést és bánásmódot igényel, hogy az ültetvényt megismerjük, a fajtában lévő lehetőséget és a benne rejlő értékeket feltérképezzük. Legjobb tudásunk és szakmai alázatunk szerint kezeljük, hogy erről az értékes dűlőről a legszebb borokat tudjuk mutatni.

Strázsahegy

A strázsahegyi dűlő 16 hektár, ami 12 hektáron termő.
Fajtaszerkezet: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos.
A dűlő Szekszárd legnemesebb és legjobb adottságokkal rendelkező vörösboros dűlője, mely megállapítást az eddigi évek tapasztalatai és a pincében lévő borok alátámasztanak.

A jövőben is innen várjuk nagy, testes borainkat.
Művelési mód: középmagas kordon

Baranyavölgy

A Baranyavölgyben található dűlőnk 11 hektár területű.

Az ültetvényt 1996-1997-ben telepítették, fajta-szerkezete vegyes: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigelt. Térszerkezete: 2,40 méter * 1,00 / 1,20 méter.
Művelési mód: alacsony kordon. A völgy iránya kelet-nyugati és a dűlőt erdősáv veszi körül, így a vadak kedvelt csemegéző helye is.

Borstílusát tekintve főként könnyedebb borokat várunk az ültetvényről.

Borstílusunkat és a termékszerkezetét szeretnénk a dűlők adottságaira alapozni.
Fogl János borász irányítása mellett az ültetvényből és a borokból a legjobbat kihozni.